Theaterprojecten voor en met doven en slechthorenden

Fablefactory is gedurende de afgelopen jaren artistiek en organisatorisch betrokken geweest bij verscheidene theaterprojecten die specifieke gericht waren op doven en slechthorenden.

 

De LeesVertelWedstrijd

De LeesVertelWedstrijd is een jaarlijks terugkerend evenement voor dove en slechthorende kinderen die in gebarentaal passages uit hun favoriete boeken voorlezen/voordragen. Tussen de deelnemende kandidaatjes door wordt elk jaar een toneelvoorstelling gespeeld.

 

2016

In 2016 werd Fablefactory’s creatieve kopstuk Jerry Rijstenbil gevraagd als regisseur voor deze voorstelling. Met een topcast, waarin naast de bekende dove acteurs Ali Shafiee en Jean Couprie negen dove en slechthorende kinderen excelleerden, werd in de Meervaart te Amsterdam een verhaal op de planken gebracht. Een verhaal over een vervelende acteur die zich, tijdens de opnames van een film over de Romeinse Tijd, tot ergernis van de regisseur niet aan de teksten hield en de boel op stelten zette.

 

2017

In 2017 was Jerry opnieuw als regisseur betrokken bij het theaterstuk van de LVW. Thema dat jaar was ‘koninklijk’ en de voorstelling werd, heel toepasselijk, gespeeld in het Beatrixtheater. Acteur Ali Shafiee vertolkte wederom de hoofdrol. Samen met collega-acteurs Saïd Jamal en Bram Schoemaker en zeven dove en slechthorende kinderen werd het verhaal verteld van een land op zoek naar een nieuwe koning en koningin. In het stuk trachtte een ambitieuze adviseur zichzelf tot vorst om te toveren, maar met behulp van de kinderen werd dat interactief voorkomen en konden tenslotte een jongen en een meisje worden gekroond. Tot koning en koningin van een heel bijzonder koninkrijk: het grootste land ter wereld, een land zonder grenzen, het land van de gebarentaal!

In 2017 was Fablefactory’s Jerry Rijstenbil verantwoordelijk voor het theatrale onderdeel van MuteSounds, een bijzonder festival dat jaarlijks wordt georganiseerd op de pier van Scheveningen en waar doven, slechthorenden én horenden elkaar treffen tijdens gezamenlijke activiteiten. Samen met Jean Couprie bedacht en regisseerde hij voor dit evenement meerdere acts rondom de thema’s ‘buitengewoon’ en ‘Alice in Wonderland’: Alice en haar witte konijn verbonden dove en slechthorende gasten middels opdrachten met horende gasten, de gekke hoedenmaker vierde zijn onjaardag (een variant op onze verjaardag) en het koninklijke hartenkoppel speelde ongewoon spel met het publiek en reuze schaakstukken. Hoofdrollen waren er onder meer voor Boaz Blume, Ali Shafiee en Marina Romkema.

NEEM CONTACT OP

Stuur ons gerust een berichtje met je vragen. Wij helpen je graag!